Pravo vrijeme za berbu konoplje, ovisi o sorti koju uzgajate.

Ako biljke berete pre rano ili pre kasno, može se dogoditi da ne dobijete očekivanu količinu određenih kanabinoida i ostalih sastojaka koji su vam potrebni za proizvodnju vašeg proizvoda.

 

Kada odlučite krenuti u berbu, predlažemo da prvo skinete sa biljaka svo veliko lišće. Nakon toga možete odrezati velike cvjetove, odrezati cijelu biljku ili odrezati pojedinačne grane. To ovisi o tome kako ste odlučili sušiti svoju biljku, a za to postoji nekoliko načina.

Najjednostavniji način je objesiti odrezanu biljku ili pojedinačne grane u prostoriju u kojoj je temperatura 20 ° C i 50 % vlage. Takvo sušenje uklanja vlagu iz površinskih slojeva vašeg cvijeta, što ga čini spremnim za sljedeći korak, a to je sušenje unutrašnjosti cvijeta.

Da biste osušili unutrašnjost cvijeta, potrebno je „curanje“. Kada su cvjetovi suhi na dodir i manje stabljike puknu umjesto savijanja (obično nakon 3-7 dana), uklonite cvjetove sa stabljika te ih premjestite u sterilne staklenke.

Tijekom faze „curanja“, koja može trajati i do šest mjeseci, staklenke čuvajte u tamnoj prostoriji na 21 ° C i 65% vlage. Staklenke je potrebno svakodnevno otvarati na cca 30 min, zatim ponovo zatvoriti i tako zatvorene protresti.

Ove korake je važno ponavljati prva dva do tri tjedna „curanja“. Proces „curanja“ jedan je od najvažnijih koraka u dobivanju kvalitetnog konačnog proizvoda. Svrha je sušiti vrhove polako i temeljito, čime se čuva optimalan miris i okus. U isto vrijeme, to je možda najneizvjesniji i zanemareni korak na putu od sjemena do uživanja.

Nakon „curanja“, konopljin cvijet spreman je za skladištenje.

Potrebno ga je čuvati na tamnom i hladnom mjestu. Može se čuvati u staklenkama, a može se i vakuumirati čime se vijek trajanja znatno produžuje. Iako prirodne procese ne možemo u potpunosti zaustaviti, uz pravilno skladištenje i čuvanje, ih možemo znatno usporiti.

Izvor:
https://honestmarijuana.com/
https://grinsot.si/blog/susenje-konoplje-kako-posusiti-marihuano/

Categories: konoplja