Pravila o zaštiti privatnosti

1. O ovim Pravilima o zaštiti privatnosti

U ovim Pravilima o zaštiti privatnosti (nadalje u tekstu „Pravila“) objašnjeno je na koji način Udruga „Centar za istraživanje društva“, OIB. 53543187042 , sa sjedištem Novakova bb, 10290 Zaprešić (nadalje u tekstu: UDRUGA “CID“) prikuplja, koristi i upravlja vašim osobnim podacima.
Pravila Privatnosti uređuju pitanje zaštite osobnih podataka kao i privatnosti fizičkih osoba – naših članova, kupaca, dobavljača, korisnika naših usluga, osoba koje su se prijavile na naš newsletter kao i drugih naših poslovnih partnera, gdje se Udruga “CID” nalazi u položaju voditelja obrade prikupljenih podataka te određuje svrhu i način obrade.
Udruga “CID” posvećena je zaštiti i poštivanju vaše privatnosti. Molimo vas da pažljivo pročitate ova Pravila kako biste saznali zašto i kako prikupljamo vaše podatke, i na koji način ih koristimo. Ako nas želite kontaktirati u vezi s vašim osobnim podacima ili ovim Pravilima, molimo vas, koristite ispod navedene kontakt-podatke:

 • Poslovno ime: Udruga „Centar za istraživanje društva“
 • Adresa: Novakova bb, 10290 Zaprešić
 • Broj telefona: +385 95 5300 891
 • Ako nas želite kontaktirati putem e-pošte: [email protected]

2. Kako i kad prikupljamo vaše osobne podatke?

Obrađujemo Vaše osobne podatke koje ste nam dali prilikom slanja upita, zahtjeva, prigovora, pohvale, prilikom prijave u registar članova, kad se pretplaćujete na naš newsletter, kad popunjavate ankete kad nam dajete povratne informacije o našim proizvodima i uslugama a koji mogu uključivati sljedeće osobne podatke:

 • ime i prezime, adresa, datum rođenja, spol, OIB, e-mail adresa, te ostale podatke koje ste odlučili dobrovoljno podijeliti s nama.

3. U koju svrhu obrađujemo Vaše osobne podatke?

Vaše osobne podatke obrađujemo u sljedeće svrhe: Kako bismo Vam dostavljali naš newsletter. U tom slučaju, osnova za obradu Vaših osobnih podataka je Vaš legitimni interes na temelju zahtjeva za primanje newsletter-a;

Kako bismo bolje razumjeli Vaše interese. U tom slučaju, osnova za obradu Vaših dodatnih podataka je suglasnost koju ste nam dali prilikom prijave na naš newsletter ili koju ste nam dali koristeći bilo koju navedenu stavku pod rednim brojem 2.

Kada za to imamo drugi legitimni interes (primjerice kada je to nužno za provođenje sigurnosnih mjera).

Vaše osobne podatke najčešće dobivamo izravno od vas kad ispunite određeni formular ili kad prikupimo podatke izravnom komunikacijom.

Više informacija o situacijama i okolnostima u kojima prikupljamo vaše osobne podatke, možete pronaći u poglavlju U koje svrhe koristimo vaše osobne podatke? Zapamtite da su ovo samo informacije o mogućim načinima korištenja vaših osobnih podataka s kojima se možete susresti prilikom posjete našoj internetskoj stranici odnosno prilikom korištenja naših usluga. U svakom slučaju, dobit ćete jasne informacije o svrsi obrade vaših podataka, a u pojedinim će nam slučajevima biti potrebna i vaša jasna privola.

Svi vaši osobni podaci tretiraju se kao povjerljivi, a Udruga “CID” i/ili naši pouzdani partneri čuvaju ih na ispravan način (za više informacija pogledajte poglavlje: Dijeli li Udruga “CID” vaše podatke s trećim stranama? ).

4. Koja prava na privatnost imate?

U slučaju da se odlučite koristiti jednim ili više od svojih niže navedenih prava, imamo pravo provjeriti Vaš identitet, sve u svrhu zaštite Vaših osobnih podataka.
Imajte na umu da u svakom trenutku imate pravo od Udruga “CID” tražiti i od nje zahtijevati:

4.1. Pristup vašim osobnim podacima
Možete pitati Udruga “CID” u koje svrhe koristi podatke koji se tiču vas, kao i za pristup takvim osobnim podacima. Osim toga, imate pravo znati svrhu obrade, skupine vaših osobnih podataka koje čuvamo, treće strane ili skupine trećih strana s kojima se vaši osobni podaci dijele, vremenski period tijekom kojeg zadržavamo podatke, kao i naš izvor podataka koje nismo prikupili izravno od vas.

4.2. Kopirani primjerak vaših osobnih podataka koje čuvamo
Slobodno nas kontaktirajte ako želite kopiju pojedinih ili svih osobnih podataka koje imamo o vama.

4.3. Ispravak pogrešno unesenih podataka
Želimo se uvjeriti kako su vaši osobni podaci ispravni i ažurirani. Možete nas zamoliti da ispravimo ili uklonimo podatke koje smatrate netočnima ili zastarjelima.

4.4. Brisanje vaših osobnih podataka
Možete nas zamoliti za prekid obrade, ili čak, brisanje osobnih podataka koje posjedujemo. Ako su vaše osobne informacije neophodne za izvršenje određenih ugovornih obveza od strane Udruga “CID” prema vama, Udruga “CID” možda neće biti u stanju izvršiti takve ugovorne obveze. Isto tako, ako su vaši osobni podaci potrebni kako bi se Udruga “CID” pridržavala određenih zakonskih obveza , vaš zahtjev se ne može riješiti. Imate pravo u svakom trenutku povući privolu za daljnju obradu osobnih podataka. Povlačenje privole ne utječe na obrade izvršene na temelju privole prije njezina povlačenja.

4.5. Da ograniči pristup vašim podacima i/ili trećim stranama u određenim procesima ili u potpunosti
Ako osporavate točnost vaših podataka, ili nam više nisu potrebni osobni podaci za svrhu obrade, ali ih vi zahtijevate zbog uspostavljanja, provođenja ili obrane pravnih potraživanja, ili ste se protivili obradi po osnovi razloga koje Udruga “CID” smatra legitimnim, imate pravo zatražiti ograničenu obrade vaših osobnih podataka. Ograničavanje pristupa ne utječe na obrade izvršene na temelju privole prije njezina povlačenja.

4.6. Prigovor na način na koji rukujemo vašim podacima
Zapamtite da imate pravo prigovoriti na obradu vaših osobnih podataka prema zakonskim osnovama koje Udruga “CID” smatra legitimnim. Uz to, imate pravo i da u bilo kojem trenutku uputite prigovor na obradu vaših osobnih podataka u svrhu izravnog marketinga, koja uključuje profiliranje u mjeri povezanoj s takvim izravnim marketingom.

4.7. Prebacivanje podataka drugom voditelju obrade osobnih podataka (pravo na prijenos podataka)
Ako se obrada zasniva na vašoj privoli ili se vrši automatiziranim sredstvima, imate pravo tražiti od Udruga “CID” prijenos vaših podataka drugom voditelju obrade osobnih podataka.
Za ostvarivanje dalje navedenih prava, molimo vas, upotrijebite kontakt-podatke Udruga “CID” navedene u stavku 1 ovih Pravila o zaštiti privatnosti.
Ako niste zadovoljni načinom na koji prikupljamo ili koristimo vaše osobne podatke, uvijek imate pravo osobno se obratiti Agenciji za zaštitu osobnih podataka.

5. Gdje se čuvaju vaši osobni podaci?

Osobne podatke koje o vama prikupimo čuvamo u sigurnom okruženju. Vaši su osobni podaci zaštićeni od neovlaštenog pristupa, otkrivanja, uporabe, izmjene ili uništavanja od strane bilo koje organizacije ili pojedinca. Obrađeni se podaci čuvaju u prostorima i informatičkim sustavima Udruga “CID”, ali ponekad podatke čuvamo i na serverima naših pouzdanih suradnika.

6. Dijeli li Udruga “CID” vaše podatke s trećim stranama?

Udruga “CID” zaštita vaše privatnosti jest vrlo važna, stoga nikad nećemo dijeliti vaše osobne podatke s trećim stranama u svrhu koja nije opisana u ovim Pravilima. Vaše osobne podatke smatramo poslovnom tajnom te ih kao takve štitimo sukladno važećim zakonskim propisima i najboljoj praksi.

Ponekad dijelimo vaše osobne podatke unutar Udruga “CID” putem naših informatičkih sustava. Kad to činimo, prenosimo vaše podatke na servere koji se nalaze u EU ili u zemlji koja osigurava potrebnu razinu zaštite u skladu sa zakonodavstvom EU.

Uz već navedeno, vaše osobne podatke možemo dati našim pouzdanim partnerima , koji se mogu nalaziti izvan Udruga “CID” koji održavaju naše IT sustave ili koji vam pružaju usluge u ime Udruga “CID”. Primjerice, za marketinške, financijske ili svrhe oglašavanja, radi obrade plaćanja, dostave ili u svrhu osiguranja ostalih usluga koje pružamo na web stranici ili izvan nje (npr.na sajmovima, skupovima, tribinama i drugim mjestima.) Ovi su pružatelji usluga, međutim, sukladno relevantnim sporazumima, obvezni koristiti podatke koji su im povjereni isključivo u skladu s našim smjernicama i strogo za svrhu koju smo naveli. Također, obvezni su na ispravan način zaštititi vaše podatke i držati ih u tajnosti.

U pojedinim slučajevima, vaši podaci mogu biti obrađeni izvan Europske unije, od strane naših partnera koji pružaju usluge u ime ili za Udruga “CID”. Sporazumi potpisani s tim partnerima ih, međutim, obvezuju na obradu vaših podatke uz korištenje posebnih sigurnosnih mjera, u skladu s propisima koji su na snazi u zemljama članicama Europske unije. Treće osobe imaju pravo pristupa i obrade Vaših osobnih podataka u niže opisanim situacijama: Treći pružatelji usluga koji nam pružaju određene usluge i proizvode (primjerice oglašavanje i savjetovanje). U tom slučaju oni Vaše osobne podatke obrađuju isključivo sukladno našim uputama .
Nadležna tijela kod provedbe nadzora nad zakonitošću poslovanja i postupanja. U tom slučaju oni Vaše osobne podatke obrađuju sukladno njihovim zakonskim ovlastima.

7. Koliko dugo Udruga “CID” čuva vaše osobne podatke

Udruga “CID” neće čuvati vaše osobne podatke duže nego što su vaši osobni podaci nužni radi ispunjenja određenih namjena. Više informacija o vremenskom periodu zadržavanja određenih vrsta podataka možete naći u poglavlju „U koje svrhe koristimo vaše osobne podatke“?

8. U koje svrhe koristimo vaše osobne podatke?

Vaše osobne podatke koristimo na različite načine, uglavnom u informativne svrhe, za savjetovanja, za poboljšanje iskustva korisnika, da bi Vam omogućili korištenje aplikacije (npr. Radi nadogradnje ili održavanja aplikacije) ali ponekad ih koristimo i za izravan marketing, iz sigurnosnih razloga te kako bi ispunili svoje zakonske obveze. Molimo vas, pročitajte pod određenim naslovima u nastavku teksta kako biste saznali više o svrsi i pravnoj osnovi za prikupljanje podataka.

8.1 Poboljšanje naših proizvoda i usluga
Ako se odlučite za primanje Udruga “CID” e- newslettera, mogli bismo te kontaktirati nekoliko puta godišnje kako bismo te zatražili da nam daš povratne informacije o našim proizvodima.
Ako kontaktiramo putem telefona, e-pošte ili chata, od Vas će se ponekad tražiti da ocijenite tu komunikaciju kako bismo poboljšali kvalitetu naše usluge.

8.2. Udruga “CID” internetska stranica
Neki se podaci o vama mogu prikupljati i prilikom posjete Udruga “CID” internetskoj stranici. Ovi će se podaci obrađivati u određenu svrhu, o čemu ćemo vas obavijestiti najkasnije za vrijeme prikupljanja (npr. za provođenje anketa i dr.).

8.3. Autorska prava
Objavljeni sadržaji (tekstovi, blogovi, članci, vijesti, slike, videa, edukacijski sadržaj i drugo) na Udruga “CID” internet stranicama su zaštićeni autorskim pravima. Zabranjeno je neovlašteno kopiranje, downloadiranje i dijeljenje s trećim stranama. Ako se pojavi potreba da neki od sadržaja trebate podijeliti, obavezno je kontaktirati nas kako bismo Vas uputili kako i na koji način to možete učiniti. U suprotnome smatramo da kršite autorska prava te ćemo postupati prema zakonu i propisima RH kako bismo ih zaštitili.

9. Kolačići ( brownies i ostali edibles 😉 )

Kako bismo održavali internetsku stranicu i osigurali funkcionalnost kakvu očekujete, Udruga “CID” koristi tehnologiju koja je poznata pod nazivom „kolačići“. Kolačići su male datoteke koje šaljemo na vaše računalo i kojima kasnije imamo pristup. Oni mogu biti privremeni ili trajni i koriste, na primjer, Javascript ili neku drugu tehnologiju. Zahvaljujući kolačićima s naše internetske stranice, možete pretraživati bez poteškoća i vidjeti vama relevantne rezultate. Kolačići nam pokazuju što zanima vas i druge posjetitelje naše internetske stranice, što nam pomaže unaprijediti korištenje stranice za sve. Ako ostavite komentar na našoj web-lokaciji, možete uključiti spremanje svog imena, adrese e-pošte i web-lokacije u kolačiće. Ovo je za vašu korist, tako da ne morate ponovno unositi svoje podatke kada ostavite drugi komentar. Ovi kolačići traju jednu godinu.

Ako imate račun i prijavite se na ovu web-lokaciju, postavit ćemo privremeni kolačić kako bismo utvrdili prihvaća li vaš preglednik kolačiće. Ovaj kolačić ne sadrži osobne podatke i odbacuje se kada zatvorite preglednik.

Kada se prijavite, postavit ćemo i nekoliko kolačića za spremanje podataka za prijavu i izbor zaslona. Login kolačići traju dva dana, a kolačići opcija zaslona traju godinu dana. Ako odaberete “Zapamti me”, prijava će trajati dva tjedna. Ako se odjavite s računa, kolačići za prijavu bit će uklonjeni.

Ako uređujete ili objavljujete članak, u preglednik će se spremiti dodatni kolačić. Ovaj kolačić ne sadrži osobne podatke i jednostavno označava ID posta koji ste upravo uredili. Ističe nakon 1 dana.

Najznačajniji kolačići koje koristimo su:

 • Strogo nužni kolačići. Nužni su kako bi se osigurao rad internetske stranice zbog efikasnosti iz tehničke perspektive.
 • Funkcijski kolačići. Pomažu nam unaprijediti vaše iskustvo tako što pamte vaše izbore.
  Kolačići za praćenje aktivnosti. Oni prikupljaju informacije o načinu na koji koristite našu internetsku stranicu i prate učinak.
 • Ciljani kolačići: Ovi se kolačići koriste kako bi Udruga “CID” postavila oglase na druge stranice koje posjećujete ili da se izbjegne pojavljivanje oglasa koji već poznajete.
 • Dodatni programi za društvene mreže. Ovi se kolačići koriste za povezivanje naših klijenata s našim kanalima na društvenim mrežama. Nakon toga, informacije koje osiguraju kolačići mogu se koristiti na različite načine.
 • Kolačićima koji se čuvaju na vašem računalu možemo pristupiti onda kad vi posjetite našu internetsku stranicu ili otvorite elektroničku poštu koju pošaljemo. Ako želite obrisati kolačiće koji su već na vašem računalu, pogledajte upute u svojem internetskom pregledniku klikom na „Pomoć“ u izborniku pretraživača.

Kolačiće obrađujemo isključivo uz vaš pristanak.

Kako biste povukli pristanak ili pristali na upotrebu kolačića, odaberite odgovarajuće postavke u vašem pretraživaču. Međutim, neke od funkcija naše internetske stranice možda neće raditi bez kolačića. Kad zatražimo pristanak, mi ćemo predstaviti svrhu u koju će se ove vrste podataka o vama obrađivati i informirati vas o vašim pravima.

10. Ostale internetske stranice

Udruga “CID” stranice mogu sadržavati poveznice od stranica trećih strana. Ova se Pravila primjenjuju samo na ovoj stranici, pa je tako potrebno, kad posjetite druge stranice, pročitati Pravila o zaštiti privatnosti tih stranica.

11. Marketing

Udruga “CID” željela bi vam slati obavijesti o našim proizvodima i uslugama koje bi vas mogle zanimati. Međutim, slanje takvih marketinških materijala dozvoljeno nam je samo ako se vi za to odlučite. Imajte na umu da možete jednostavno odjaviti pretplatu na newsletter u bilo kojem trenutku, čak i ako ste dali privolu za primanje naših marketinških poruka.
Ako više ne želite da vas kontaktiramo u marketinške svrhe, kliknite na gumb za odjavu na kraju naše marketinške poruke (elektronička pošta/e-newsletter).

12. Mediji

Ako prenosite slike na web-lokaciju, trebali biste izbjegavati slanje slika s ugrađenim podacima o lokaciji (EXIF GPS). Posjetitelji web-lokacije mogu preuzeti i izdvojiti sve podatke o lokaciji sa slika na web-lokaciji.

Također vodite računa da li su slike ili drugi mediji i sadržaji na našim web stranicama zaštićeni autorskim pravom.

13. Sudjelovanje u procesu zapošljavanja u Udruga “CID”

Prilikom prihvaćanja vaše prijave tijekom procesa zapošljavanja ili volontiranja u Udruga “CID”, zamolit ćemo vas za neke podatke o vama, kako bismo mogli ocijeniti vašu prijavu. Za neke pozicije, u kasnijoj fazi selekcije i zapošljavanja, možemo zatražiti od vas snimanje kratkog videozapisa (internetski sastanak), u kojem ćete morati odgovoriti na postavljena pitanja. Sudjelovanje u ovoj fazi procesa selekcije i zapošljavanja jest, naravno, potpuno dobrovoljno i ako ne pristajete na to, pozvat ćemo vas na sastanak. Kao dio procesa selekcije i zapošljavanja, vaši osobni podaci mogu biti dostupni našim pružateljima usluga, na način opisan u poglavlju „Dijeli li Udruga “CID” moje podatke s trećim stranama?“ . Vaše ćemo podatke, čuvati u vremenskom periodu od 2 godine.

14. Radionice, natjecanja, lutrije

Od sudionika u takvim događajima možemo zatražiti neke osobne podatke, kako bismo efikasno odradili same događaje i ispunili obveze koje zakon nalaže, kao što je, primjerice, dodjela nagrada. Kad od vas zatražimo osobne podatke, informirat ćemo vas o svrsi obrade podataka i vašim pravima. Podaci prikupljeni za potrebe ovih događaja najčešće se čuvaju do završetka događaja, izuzev u slučajevima kad će ih biti nužno čuvati u skladu s mjerodavnim pravom (npr. informacije o dodijeljenim nagradama). Kad organiziramo takve događaje, često koristimo pomoć vanjskih partnera, kao što je opisano u poglavlju „Dijeli li Udruga “CID” moje podatke s trećim stranama? “ U ovom će slučaju to biti, primjerice, agencije specijalizirane za organizaciju takvih događaja ili suorganizatori događaja primjerice poddistributeri ili drugi partneri.

15. Ostali osobni podaci koje nam dajete

Možete nam dobrovoljno i izravno dati podatke o vašem osobnom izboru po pitanju proizvoda, razlozima za kupovinu određenih proizvoda, podatke o vašoj obitelji i načinu života – s pomoću kojih možemo saznati više o vašim izborima te dodatno unaprijediti vaše iskustvo.

Osim toga, ove ćemo podatke dobiti i ako se registrirate ili iskoristite posebne Udruga “CID” ponude, kupone ili druge promocije. U svakom od navedenih slučajeva nastojat ćemo vam pružiti pouzdane informacije u vezi s obradom podataka.

Neizravno prikupljeni podaci– podaci koji su javno dostupni na internetskim stranicama koje ne pripadaju Udruzi “CID” (npr. objave na društvenim mrežama, otvorenim forumima I dr.), podaci dobiveni korištenjem kolačića, poveznica i sličnih tehnologija.

16. Stupanje na snagu i izmjene Pravila o zaštiti privatnosti

Ova Pravila stupaju na snagu danom objavljivanja na ovoj internetskoj stranici.
Pravila o zaštiti privatnosti bit će predmet redovnih revizija, a svaku ažuriranu verziju postavit ćemo na ovu internetsku stranicu.