Biljke kanabisa prolaze kroz niz faza dok rastu i sazrijevaju, a te različite faze zahtijevaju različite količine svjetlosti, hranjivih sastojaka i vode.

Važno je znati ove faze i koliko traje svaka da bi se znalo što biljci treba i kada. Znanje o tome gdje se vaše biljke nalaze u njihovom životnom ciklusu će Vam pomoći odrediti vrijeme za sadnju, presađivanje, zalijevanje, dohranu, orezivanje, berbu i drugo.

Koliko treba vremena biljci konoplje da naraste?

Općenito govoreći, za uzgoj biljke konoplje iz sjemena potrebno je od 10 do 32 tjedna ili otprilike 3-8 mjeseci. Biljka će brže dozrijeti ako započnete s klonom ili sjemenom autoflowera.

Najveća varijabilnost u tome koliko dugo treba biljci konoplje da se razvije dogodit će se u vegetacijskoj fazi - nakon faze sadnica i prije cvjetanja.

Ako raste u zatvorenom, možete ju potaknuti da procvjeta nakon samo nekoliko tjedana, dok je još mala ili nakon nekoliko tjedana kada je veća. Ako raste na otvorenom, u hiru ste sezona i morat ćete pričekati dok sunce ne počne zalaziti da bi jesen procvjetalo, a zatim ubralo.

Kada biste trebali posaditi konoplju?

Ako uzgajate na otvorenom na sjevernoj hemisferi, uzgajivači obično nabavljaju sjeme između veljače i travnja, a sadnju biste trebali započeti do kraja travnja ili nakon opasnosti od zadnjeg mraza. Neki će uzgajivači započeti sadnju unutra kako bi napravili presadnice koje će, kada dovoljno porastu , presaditi van na polje.
Ako uzgajate klonove ili autoflower, imate period počeka od otprilike mjesec dana ili više. Biljke se obično presade van u zemlju do kraja lipnja.

Berba se događa negdje između rujna i studenog. To ovisi o vašoj lokalnoj klimi, kao i vremenskim prilikama te godine - jedne bi to godine mogao biti kraj rujna, sljedeće, kraj listopada.

Ako uzgajate konoplju u zatvorenom, možete uzgajati kad god želite. Imajte na umu da će vanjsko okruženje utjecati na vaš prostor za uzgajanje - zimi ćete možda trebati dodati grijače, a ljeti ventilatore i klima uređaje. Osim toga, sjeme možete posaditi kad god želite i staviti ga u cvat kad god želite, ovisno o tome koliko velike biljke želite.

Predlažemo da vodite dnevnik kako biste lakše pratili napredak svojih biljaka. Osvrtanje na bilješke pomoći će vam da učite na greškama i maksimizirate kvalitetu i količinu svojih cvjetova. Slike će vam također pružiti bolji uvid u to kako vaše biljke usput izgledaju.

Koje su faze rasta biljke konoplje?

Faze rasta konoplje mogu se podijeliti u četiri osnovne faze od sjemena do berbe:

  • Klijanje (3 - 10 dana)
  • Sadnica (2 - 3 tjedna)
  • Vegetativna (3 - 16 tjedana)
    Predcvjetanje (6 - 8 tjedana)
  • Cvjetanje (8 - 11 tjedana)
Klijanje sjemena (3-10 dana)

Prva faza biljke marihuane započinje sjemenom. Sjeme kanabisa mora biti tvrdo i suho te biti prošarano od svijetlo do tamno smeđe boje. Nerazvijeno sjeme je uglavnom mekano i zelene ili bijele boje i vjerojatno neće klijati. Klijanje traje 3-10 dana.
Nakon što vaše sjeme nikne ili proklija, spremno je za stavljanje u medij u kojem će rasti, poput tla.
Dva zaobljena lista izrasti će iz stabljike dok se biljka razvija iz zaštitne ovojnice sjemena. Ovi početni listovi odgovorni su za sunčevu svjetlost potrebnu da biljka postane zdrava i stabilna.

Kako se korijenje razvija, stabljika će se dizati i počet ćete vidjeti kako rastu prvi veći listovi a u tom se trenutku vaša biljka konoplje može smatrati sadnicom.

Sadnica (2-3 tjedna)

Kad vaša biljka postane sadnica, primijetit ćete da razvija više listova. Nakon što proklije, sjeme će u početku stvarati lišće sa samo jednom oštrom oštricom. Jednom kad se razvije, lišće će razviti više oštrica (3, 5, 7, itd.). Zrela biljka konoplje imat će između 5 ili 7 oštrica po listu, ali neke biljke mogu imati i više.
Biljke konoplje smatraju se sadnicama sve dok ne počnu razvijati lišće s punim brojem oštrica na novim listovima. Zdrava sadnica treba biti živahne zelene boje.
U ovoj je fazi biljka je osjetljiva na bolesti i plijesan. Održavajte okoliš čistim i nadgledajte višak vlage. Osigurajte joj dovoljno svjetla.

Ako klon kupite od uzgajivača , to će biti sadnica, tako da možete preskočiti fazu klijanja sjemena.

Vegetativni stadij (3-16 tjedana)

U ovom ste trenutku presadili svoju biljku u veći lonac ili na polje i korijenje i lišće se brzo razvijaju. Ovo je vrijeme i za početak prihrane ili treniranja biljaka.

Pazite da povećavate zalijevanje kako se biljka razvija. Kad je mlada, vašoj će biljci trebati voda blizu peteljke, ali kako raste, korijenje će rasti i prema van, pa započnite zalijevati dalje od stabljike u tlu kako bi se korijenje moglo efikasnije ispružiti i upijati vodu.

Ako trebate odrediti spol biljaka (da biste odbacili mužjake), počet će pokazivati ​​spolne organe nakon nekoliko tjedana u fazi vegetacije. Nužno je razdvojiti mužjake kako ne bi oprašivali ženke.

Predcvjetanje (6 – 8 tjedana)

Konoplja će ući u ovu fazu nakon četvrtog tjedna vegetativnog rasta ili 6-8 tjedana nakon klijanja i razvija predcvjetove. Da biste potaknuli predcvjetanje, dajte biljkama 18 sati dnevnog svjetla. Ova faza traje oko 1-2 tjedna. Predcvjetovi se pojavljuju između četvrtog i šestog čvora s dna biljke, ili su mužjaci ženke. Pretcvjetovi izgledaju slično ženskim cvjetovima, a većina sadrži par bijelih nejasnih tučaka.

Stadij cvatnje (8-11 tjedana)

Faza cvatnje završna je faza rasta biljke konoplje. Tada biljke počinju razvijati smolaste cvjetove i Vaš će naporan rad biti realiziran.

Na otvorenom se cvjetanje događa prirodno kada biljka svaki dan prima manje svjetlosti jer ljeto prelazi u jesen. Sobni uzgajivači mogu pokrenuti ciklus cvatnje smanjenjem količine svjetlosti koju biljke marihuane dobivaju s 18 na 12 sati dnevno.

Kad primijetite da se pupoljci razvijaju, konoplja cvjeta i prestat će rasti. Biljka će sada uložiti svu svoju energiju u razvoj svojih cvjetova, dok će istovremeno rasti gušće i gušće. Cvjetovi su teški, prekriveni smolom i možete ih osjetiti pod rukama i njuhom. Neki listovi postanu smeđi, a neki veliki listovi na dnu požute. Nakon što cvjetovi dostignu puno sazrijevanje, vrijeme je za berbu.

Koliko traje cjelokupan proces uzgoja konoplje?

Ovisi uzgajate li u zatvorenom ili na otvorenom. Životni ciklus biljaka na otvorenom puno je duži od životnog ciklusa uzgoja u zatvorenom.

U prosjeku, unutarnji životni ciklus traje oko 3 mjeseca od sjemena do berbe. Ako započnete s klonovima, trebat će između 2 i 2,5 mjeseca. Duljina životnog ciklusa također ovisi o vremenu cvatnje sorte koji uzgajate. Nekim sortama cvjetanje traje 7-8 tjedana, dok drugima traje 9-10 tjedana. Postoje čak i sorte kojima treba do 15 tjedana da završe cvjetanje.

Postoji jedna iznimka i za unutarnji i za vanjski životni ciklus: sorte automatskog cvjetanja. Tim sortama treba 10 tjedana od sjemena do berbe i nisu osjetljive na svjetlosni ciklus. Pročitajte sve što možete znati o autoflowering sortama na našim stranicama.

Želite odmah započeti?

Postanite član Udruge CID i preuzmite svoj paketić sjemenki! Na stranicama Udruge CID potražite više informacija o odabiru mjesta za uzgoj i nabavci odgovarajuće opreme, o načinu registracije u Ministarstvo poljoprivrede i drugo što je potrebno i korisno znati o uzgoju konoplje.

Izvor:
https://www.leafly.com/learn/growing/marijuana-growth-stages
https://www.ilovegrowingmarijuana.com/life-cycle-marijuana-plants/